HU / EN

Dr. ZAVODNYIK József

Több, mint két évtizedet töltöttem a közigazgatásban, megismerve annak számos oldalát. Célom az, hogy az ügyfelek ne ellenséget lássanak a közigazgatásban és a vállalkozások működését versenyjogi vagy fogyasztóvédelmi oldalról behatároló jogi szabályozásban, hanem megértsék a közigazgatás eljárásának, illetve a jogi szabályozásnak azon logikáját, amelynek feltárását követően lehetőség nyílik a lehetséges problémák megelőzésére és a már jelentkező problémák megoldására.

 Szakterületek

  • versenyjog
  • fogyasztóvédelmi jog
  • reklámjog
  • biztosítási jog

 Nyelvtudás: magyar, angol, francia

 Szakmai tapasztalatok

Zavodnyik József több mint 11 évet dolgozott az Állami Biztosításfelügyeletnél, illetve a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél, biztosítási szerződési jogi és közjogi kérdésekkel egyaránt foglalkozva. Ezt követően több mint 13 évig volt a Gazdasági Versenyhivatal munkatársa, ebből 10 évet versenytanácstagként dolgozva. Több száz versenyfelügyeleti eljárást lezáró döntés meghozatalában működött közre. 2014 és 2016 között az Igazságügyi Minisztérium Versenyjogi, Fogyasztóvédelmi és Szellemi Tulajdonjogi Főosztályát vezette, a jogalkotási munkában való részvétel mellett kötelezettségszegési eljárásokban is szerepet vállalva.

Számos könyvet, tanulmányt, cikket publikált a versenyjog, a fogyasztóvédelem, a reklámjog és a biztosítási jog témakörében (pl. A biztosítási szerződés, Budapest, KJK-KERSZÖV Jogi és Üzleti Kiadó Kft., 2000., A biztosítókról és a biztosítási tevékenységről szóló 2003. évi LX. törvény kommentárja I-II., Magyar Hivatalos Közlönykiadó Kft., Budapest, 2006., Nagykommentár a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatról szóló törvényhez, Wolters Kluwer Kft., Budapest, 2013.). Ezeken a területeken rendszeresen tart előadásokat is a hazai egyetemeken, konferenciákon.

Kapcsolódó írások

Az Intel-ügy hozadéka: a versenyhatóságnak mit kell vizsgálnia a hűségengedmény rendszer kapcsán?

Dr. Zavodnyik József | 2017. 09. 26.

Az Európai Unió Bíróságán nem ért végett az Intel-ügy: a Bíróság 2017. szeptember 6-án hatályon kívül helyezte a Törvényszék ítéletét és az ügyet visszautalta a Törvényszékhez.[1] Az eljárás tehát (amelyben az Európai Bizottság több mint 1 milliárd eurós bírságot szabott ki) folytatódik tovább, a Bíróság ítélete azonban más vállalkozások számára is fontos megállapításokat tartalmaz.

Olvasás

Kilencéves a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény

Dr. Zavodnyik József | 2017. 09. 12.

Miközben a hatóságok százmillió forintos bírságokkal fenyegetik a vállalkozásokat, még egy lassan évtizedes törvény alapján sem mindig egyszerű megítélni, hogy egy adott kereskedelmi gyakorlat mikor minősül tisztességesnek és mikor lesz tisztességtelen.

Olvasás

Korhatáros kérdések a marketingben

Dr. Zavodnyik József | 2017. 03. 22.

A vállalkozások természetes törekvése, hogy termékeikből, szolgáltatásaikból minél többet értékesítsenek, lehetőleg minél kisebb befektetés, ráfordítás árán. Az is közhely, hogy bár ebből a vállalkozások hasznot húznak, de szerencsés esetben a vásárlók és az ügyfelek számára is előnnyel jár a tranzakció.

Olvasás

Gyülekeznek a viharfelhők az e-kereskedelem egén?

Dr. Zavodnyik József | 2017. 02. 13.

A tavalyi jogalkotási lépések után sem tétlenkedik az Európai Unió Bizottsága, mely a napokban jelentette be, hogy három versenykorlátozásokkal kapcsolatos vizsgálatot indít az e-kereskedelem területén. Eddig sem volt kétséges, hogy a Bizottság fokozott mértékben fogja kimutatni „törődését” e szektorral szemben.

Olvasás

Tudta, hogy a közös ajánlattétel könnyen versenyjogi bírsághoz vezethet?

Dr. Zavodnyik József | 2016. 12. 22.

A tendereken rendszeresen résztvevő vállalkozások számára ismerős és gyakran alkalmazott megoldás a közös ajánlattétel, konzorciumok létrehozása annak érdekében, hogy képesek legyenek teljesíteni a kiírás feltételeit.

Olvasás

Kozmetikai reklámok a Versenyhivatal előtt – ne reménykedjen enyhébb megítélésben!

Dr. Zavodnyik József | 2016. 12. 02.

Az elmúlt években megváltozott a kozmetikai termékek reklámozására vonatkozó szabályozás, így felmerülhet a kérdés, hogy a Gazdasági Versenyhivatal továbbra is a korábbi megközelítése szerint fogja-e megítélni a promóciókat, vagy módosul a versenyhivatali döntési gyakorlat?

Olvasás

Egy elmarasztalt gyógyszerreklám tanulságai

Dr. zavodnyik József | 2016. 11. 18.

A múlt héten a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa 150 millió forint bírságot szabott ki egy gyógyszernek minősülő, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatású krém reklámjai miatt az azt forgalmazó vállalkozásra

Olvasás

Változik a versenyjogi szabályozás: növekedhet a kártérítési igények száma

Dr. Zavodnyik József | 2016. 11. 11.

Az őszi törvénycsomag keretében a versenytörvény módosítása is az országgyűlés elé került. Elfogadása esetén a jövőben a kartellezés vagy erőfölénnyel való visszaélés miatt elmarasztalt vállalkozásokkal szemben könnyebben lehet majd kártérítési igényt érvényesíteni, ezért várhatóan növekedni fog az ilyen perek száma.

Olvasás