HU / EN

Dr. HARGITA Árpád

Maximalistaként az alaposságot, a precizitást és a naprakész tudást nélkülözhetetlen alapértékeknek tartom. Mivel évekig a Gazdasági Versenyhivatal munkatársa voltam, a hatósági oldalról is jól ismerem a versenyjogi gyakorlatot, és hódolattal adózom a versenyjogi szabályrendszer komplex szépsége előtt. Ugyanakkor tudásomat tömören, közérthetően adom át, hogy az ügyfelekkel együtt találjuk meg a legjobb megoldást a felmerült problémákra. Nem hiszek a lehetetlenben, mert azt vallom, hogy kellő energiával és odafigyeléssel minden ügyben rá lehet találni a megoldáshoz vezető útra.

Szakterületek

  • versenyjog
  • közigazgatási jog
  • Európai Unió joga
  • reklám és marketingjog
  • fogyasztóvédelmi jog
  • közbeszerzési jog
  • állami támogatások joga

Nyelvtudás: magyar, német, angol, finn

Szakmai tapasztalatok:

Hargita Árpád 15 évig a Gazdasági Versenyhivatal munkatársa volt. Javarészt a döntéseket meghozó Versenytanács melletti tanácsadóként dolgozott, így a versenyfelügyeleti jogalkalmazói munkában és a szabályozási feladatokban is tevékeny szerepet vállalt. 6 éven keresztül a Bírósági Képviseleti Iroda vezetőjeként, illetve jogtanácsosként a GVH bírósági képviseletét irányította. Jelentős peres tapasztalattal rendelkezik. Ő képviselte a Gazdasági Versenyhivatalt a legnagyobb kartell-, erőfölénnyel való visszaéléshez kapcsolódó és fogyasztóvédelmi ügyekben a bíróságok előtt. Szakmai feladatai az Európai Unió Törvényszéke, az Európai Bizottság és az Alkotmánybíróság előtti eljárásokra is kiterjedtek, dolgozott Brüsszelben az Európai Bizottság Kartell részlegén is.

Számos cikket, tanulmányt publikált nemcsak hazai, hanem külföldi szaklapokban is. A közigazgatási bírságok és más szankciók szakértőjének számít. Részt vett a versenytörvény kommentárjának megírásában: több fejezet szerzője. Rendszeresen tart előadásokat a hazai jogi egyetemeken és szakmai, tudományos konferenciákon versenyjogi, fogyasztóvédelmi kérdésekben.

Uniós jogi szakértőként dolgozott a szerb és a boszniai versenyhivatalok támogatását célzó uniós projektekben Belgrádban, illetve Szarajevóban.

Jogi diplomája mellett megszerezte a jogi szakokleveles közgazdász címet.

Hargita Árpád az ügyvédi társulás partnere.

Kapcsolódó írások

1-2 éven belül szigorúbb szankciókra számíthatnak a tisztességtelen kereskedelemi gyakorlatot folytató webes szolgáltatók is

Dr. Hargita Árpád | 2016. 06. 14.

Május 25-én látott napvilágot az Európai Bizottság e-kereskedelemmel foglalkozó intézkedéscsomagja. A csomag egyik eleme egy ajánlás, amely a termékek és szolgáltatások összehasonlítását lehetővé tevő weboldalak (összehasonlító eszközök) jogszerű és etikus működésének pontosított feltételeit foglalja össze.

Olvasás

Korlátozható a verseny jogszerűen? A kapcsolódó versenykorlátozások megítélése a hazai joggyakorlatban

Dr. Hargita Árpád | 2016. 10. 25.

Az elmúlt években folyamatosan nőtt a vállalatfelvásárlások és az összeolvadások (összefonódások) száma hazánkban. Ezeknek az ügyleteknek versenyjogi vetületei is vannak, például a létrejövő túl nagy cégek erejüknél fogva képesek lehetnek a versenyt korlátozni.

Olvasás

Létezhet-e versenyjogilag kifogástalan, hatékony és a fogyasztók számára is vonzó vásárlásösztönző akció? – egy 40 milliós bírság tanulságai

Dr. Hargita Árpád | 2016. 04. 13.

A vásárlásösztönző akciók szabályozása olyan szigorú, hogy még a gondosan tervezett kampányok is súlyos kockázattal járhatnak. Az elmúlt időszak egy nagy port felvert ügye kapcsán sokakban felmerülhet a kérdés, hogy létezik-e egyáltalán olyan vásárlásösztönző akció, ami nem fenyeget akár a várt profitnál nagyobb értékű büntetéssel.

Olvasás