Ingyenes konzultációs csoport válságkezelési kérdésekről / 03.24-i összefoglaló

Back view of businesswoman talk on webcam conference with diverse business partners or client, female employee speak on video call, engaged in web conversation with colleagues on laptop in office
Ossza meg facebookkon
Ossza meg Linkedinen
Javasolja emailben
Ingyenes konzultációs csoport válságkezelési kérdésekről / 03.24-i összefoglaló

Második konzultációs alkalmunk is lezajlott, ahol a legfrissebb kormányrendeleteket és a résztvevők legfontosabb kérdéseit beszéltük át.

Az alábbiakban összefoglaljuk, mik voltak a konzultáció témái, kérdései.

Jogalkotási aktualitások

Ismertettük az 51-es számú március 23-i Magyar Közlöny Kormányrendeleteit (március 23-án éjszaka jelent meg)

Röviden:

 • Végrehajtási eljárásokat érintő rendelkezések: végrehajtói kézbesítés szünetel, helyszíni eljárási cselekmények, ingatlan kiürítések stb. vészhelyzet ideje alatt szünetelnek, online ügyintézés. FONTOS: ha van nyitott követelésünk, akkor a vészhelyzet idejét használjuk ki arra, hogy végrehajtható okiratot szerezzünk erről, mert a vészhelyzet elmúltával újrainduló végrehajtási eljárásokat már felkészülten várhatjuk. Fizetési meghagyásos eljárások működnek online módon, ezek indíthatóak. Jelentős csődhullámmal kell számolni a vészhelyzet után, álljunk készen okiratokkal is erre az időszakra.
 • Adóvégrehajtások szünetelnek
 • Gyermekgondozási célú egészségbiztosítási és családtámogatási ellátások meghosszabbodnak a vészhelyzet lejártáig
 • Erős ügyfélazonosítás (PIN kód) 15 eFt alatt nem szükséges bankkártya használatnál
 • Közterhek:
  • Első körben kiemelten érintett szektorok (saját elnevezés, múlt héten még nem volt pontosan meghatározva, ma már világos, hogy a főtevékenységként adott TEÁOR/TESZOR számú tevékenységet végző vállalkozás tartozik ide : taxi, szálláshely, vendéglátás, alkotó, művészeti, szórakoztató tevékenység, sport, szabadidős tevékenység, szerencsejáték, film, video, tv műsor gyártása, hangfelvétel-kiadás, konferencia szervezés, napilapkiadás, folyóirat kiadás, műsorszolgáltatás)
  • Első körben kiemelten érintett szektorok esetében 2020.03-06 időszakra:
   • szocho nem fizetendő biztosítotti jogviszony és ellátásra jogosultság fennmaradása mellett
   • járulékfizetést úgy kell teljesíteni, hogy a járulékalapot képező jövedelem után kizárólag 4%os természetbeni egészségbiztosítási járulék fizetendő, legfeljebb 7710 Ft, biztosítotti jogviszony és ellátásra jogosultság fennmaradása mellett
   • szakképzési hozzájárulás nem fizetendő
   • rehabilitációs hozzájárulás 2/3-ra csökken, előleg fizetési kötelezettség nincs
   • KIVA alanynál a személyi jellegű kifizetések erre az időszakra nem képezik a KIVA adóalapját
  • Második körben érintett szektorok KATÁS vállalkozók (tágabb kör, a fentieken kívül ide tartoznak pl. építőipar egyes ágazatai, egészségügyi szolgáltatások egy része, fodrászat, szépségápolás, szállodai szolgáltatás, feltéve, hogy 2020. februárban már KATÁ-s volt) mentesülnek a KATA fizetési kötelezettség alól 2020.03-06 időszakra úgy, hogy biztosítotti jogviszony és ellátási jogosultság fennmarad. 2020. március előtti KATA tartozásokra 10 havi kérelemre automatikus részletfizetés.

Feltett kérdések:

 • 2020. januárban megkötött ingatlan adásvételi szerződés foglalója:

Jelenleg a Ptk. kimentési szabályok nagyon szigorúak, kvázi kockázattelepítési szabály, nagyon szűk kimentési lehetőséggel. Ellenőrzési ökrön kívüli ok kell, amely a szerződéskötéskor nem volt előre látható. Valószínűleg a januári szerződés még olyan, amikor a szerződéskötés időpontjában nem lehetett előre látni az ellenőrzési körön kívüli okot. Járványhelyzet valószínűleg tekinthető ilyen oknak. Azonban az üzleti terv járvány miatti meghiúsulása nem. Az adott szerződő félre kell ezt nézni (nem pl. társcégre, ahonnan a tulajdonos szándékai szerint a saját forrás jött volna és aki Első körben érintett szektorba tartozik).

Úgy tűnik, hogy nem teljesen esélytelen a kimentés és a foglaló visszakövetelése, de megfontoltan kell eljárni.

Javasolt a szerződés újratárgyalása (fizetési ütemezés, speciális elállási ok beépítése).

 • Jelentős követelésem van vevőmmel szemben, mit tehetek:

A végrehajtások leállása ne tartson senkit vissza a követelések behajtására tett intézkedések alól, sőt intenzív követelésbehajtási intézkedéseket lehet és érdemes addig is tenni.

Nagyon fontos az újratárgyalások, fizetési haladékok konszenzusos egyeztetése. Ha bármilyen esély van rá, olyan biztosítékokhoz kössük ezeket, amik felszámolási eljárásban preferált pozícióban vannak (pl. zálogjog követelésen, ingó vagy ingatlan vagyontárgyon). Indítsunk fizetési meghagyásos eljárást, erre van lehetőség online módon.

Hogyan viselkedjünk csőd, felszámolási helyzetben hitelezőként: erre vonatkozóan külön tájékoztatót készítünk. Közjegyzői szerződéskötés is mehet elektronikus eljárással, távazonosításra van már lehetőség, szívesen segítünk a megoldásban, jelezzétek ha van erre igény.

 • Mit tegyek, ha megállapodtam a munkavállalókkal fizetés nélküli szabadságban, de ők a fizetés nélküli szabadság ideje alatt táppénzre íratják magukat és munkáltatóként fizetnem kell a táppénz 1/3-át?

Valóban, releváns kérdés, abban maradtunk, hogy visszatérünk erre a kérdésre a következő alkalommal.

 • Mit tegyek hitelezőként, ha a vevőm csőd, felszámolási eljárás alá kerül?

Ezt a témát folytatjuk csütörtökön.  Előtte küldünk összefoglalót.

2020-03-25

Sikeres regisztráció!

Köszönjük a jelentkezést!
Szeretettel várjuk rendezvényünkre.


A bejelentkezéshez szükséges adatokat hamarosan küldjük emailben.

Felhasználási feltételek

A honlapon található információk nem minősülnek jogi tanácsadásnak. A honlapon található információkat szerzői jog védi, annak bármilyen felhasználása, többszörözése, nyilvánossághoz való eljuttatása a KLART LEGAL | Szabó Levente Antal Ügyvédi Iroda előzetes hozzájárulásához kötött.

Blog

Rendszeresen publikáljuk cikkeinket a versenyjog, informatika, adatvédelem, szellemi alkotások és a családi vállalatok világáról.

Hírlevél

A gazdasági jog, a családi vállalatok és a jogi technológia világának legfrissebb aktualitásairól érthesülhet hírleveleinkból. Iratkozzon fel, hogy közvetlenül értesüljön. Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találja.

  Kapcsolat

  © KLART Legal

  Hírlevél

  A gazdasági jog, a családi vállalatok és a jogi technológia világának legfrissebb aktualitásairól érthesülhet hírleveleinkból. Iratkozzon fel, hogy közvetlenül értesüljön. Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találja.