Ingyenes konzultációs csoport válságkezelési kérdésekről / 03.19-i összefoglaló

Back view of businesswoman talk on webcam conference with diverse business partners or client, female employee speak on video call, engaged in web conversation with colleagues on laptop in office
Ossza meg facebookkon
Ossza meg Linkedinen
Javasolja emailben
Ingyenes konzultációs csoport válságkezelési kérdésekről / 03.19-i összefoglaló

Megtartottuk első ingyenes konzultációs telefonkonferencia beszélgetésünket március 19-én, mely a nehéz helyzet ellenére rendkívül inspiráló volt.

Arra gondoltunk, hogy hétről hétre megosztjuk Önökkel a beszélgetések legfontosabb gondolatait. Az első alkalmon szóba kerültek a vészhelyzettel kapcsolatos jogszabályváltozások, a vis maior kérdések mind a már megkötött, mind a még egyeztetés alatt álló szerződések esetében, valamint a távszerződéskötés.

Heti jogszabályváltozások vészhelyzettel összefüggésben

 • 47/2020 Korm. rendelet (III.18.) szerint megállapodással felül lehet írni az Mt.-t a vészhelyzet idejére. Távmunka és otthoni munkavégzését el lehet egyoldalúan is rendelni munkáltatói oldalon, de erre az egyoldalú elrendelésre vonatkoznak az Mt. korlátai (44 nap, Mt. 53. § (2) bek)
 • kérdés, hogy az adott vállalat bele tartozik-e a stratégiailag fontos vállalatok körébe, amelyek állami irányítás alá vonhatóak. Ezek a vállalatok ma reggel tájékoztatást kaptak az akciócsoporttól és ma reggel el is indultak a honvédelmi irányító csoportok

 Vis maior

 • jelenleg még nincs általános és mindenre kiterjedő vis maior helyzet, egyedi teljesítési nehézségekként azonosítható a jelenlegi állapot. egyedileg kell vizsgálni a vis maior fennállását. Ez kijárási tilalom, honvédelmi irányítás esetén megfordulhat, ezért folyamatosan vizsgálni kell az aktuális állapotot
 • jelenleg megkötött szerződések esetében már ismert a vis maior, már nem lehet arra hivatkozni, hogy szerződéskötéskor nem volt ismert az ellenőrzési körön kívüli körülmény. Ezért a szerződésekben erre már érdemes külön klauzulást felvenni, hogy a megrendelő tisztában van vele, hogy nem mondható vissza erre hivatkozással a rendelés és különösen egyedi megrendelések esetében (amit nem lehet másnak eladni) ki kell fizetnie a gyártással kapcsolatos károkat, ezért az előleget elveszíti vagy rögzíteni kell az elszámolás módját.

 Digitális szerződéskötés

 • van sok platform (pl. DocuSign) , de olyan, amely magyar jog alatt is érvényes elektronikus aláírást kínál távazonosítással, kevés.
 • Mi a https://www.trustchain.com/hu/ szolgáltatására hívjuk fel a figyelmet, jelenleg ezt tartjuk a legmegfelelőbbnek a jelen helyzetben digitális szerződéskötésre. Szívesen nyújtjuk szolgáltatásunkat a partnerkapcsolat létrehozatalában és a szolgáltatás implementálásában, betanításában, de természetesen közvetlenül is kereshető a cég.
2020-03-23

Sikeres regisztráció!

Köszönjük a jelentkezést!
Szeretettel várjuk rendezvényünkre.


A bejelentkezéshez szükséges adatokat hamarosan küldjük emailben.

Felhasználási feltételek

A honlapon található információk nem minősülnek jogi tanácsadásnak. A honlapon található információkat szerzői jog védi, annak bármilyen felhasználása, többszörözése, nyilvánossághoz való eljuttatása a KLART LEGAL | Szabó Levente Antal Ügyvédi Iroda előzetes hozzájárulásához kötött.

Blog

Rendszeresen publikáljuk cikkeinket a versenyjog, informatika, adatvédelem, szellemi alkotások és a családi vállalatok világáról.

Hírlevél

A gazdasági jog, a családi vállalatok és a jogi technológia világának legfrissebb aktualitásairól érthesülhet hírleveleinkból. Iratkozzon fel, hogy közvetlenül értesüljön. Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találja.

  Kapcsolat

  © KLART Legal

  Hírlevél

  A gazdasági jog, a családi vállalatok és a jogi technológia világának legfrissebb aktualitásairól érthesülhet hírleveleinkból. Iratkozzon fel, hogy közvetlenül értesüljön. Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találja.